Снежната царица

Подобно представление в Стара Загора не е имало от 1936 година

Детската оперета "Който не работи, не трябва да яде" от Жул Леви, по мотиви на известната българска народна приказка, ще представят учениците от Пето осноено училище в Стара Загора на 1 юни в Кукления театър. Безплатно предоставя своята сцена на малките изпълнители ръководството на театъра. На премиерата е поканен и композиторът Жул Леви.

"Подобна оперета с деца не е правена от 1936 година," каза за "24 часа ТРАКИЯ" актьорът Георги Райчев, режисьор на спектакъла. "Неслучайно избрахме българско заглавие. Искаме да се противопоставим на чалгата, която непрестанно ни залива."

Идеята за представлението е на музикалния педагог Лиляна Александрова. Тя подготви с децата песните и работи ежедневно с тях близо 4 месеца. Аранжиментът на музиката е на старозагорския композитор Петър Петров, а благодарение на музиката на Апостол Гурков оперетата е записана и на компактдиск.

"Спектакълът е в две действия и в него се включиха 30 ученици от 4-ти до 6-ти клас. На прослушването се явиха 600", обясни режисьорът Райчев. "Всички участници могат да пеят и танцуват, имат артистични заложби, вложиха страшно много труд. Предпочетох да работя точно с деца от това училище, защото съм правил преди с тях още 3 представления и познавам способностите им. Освен това в училището има добра материална база, има и съдействие от ръководството и директорката Емилия Крайнина."

Солисти в оперетата са Евгений Василев от четвърти клас, шестокласниците Наталия Иблева, Галин Ганев, Ралица Тодорова, Михаил Желязков, Деница Петрова и Драгомир Димитров от пети клас.

След премиерата на постановката ще има още две благотворителни представления за децата сираци и за инвалидите. Със средствата, събрани от спектакъла, учениците от Пето основно училище ще се включат в кампанията за спасяването на болните деца Теди и Марина.

Анита Загорова, "24 часа ТРАКИЯ", 2000 г.