1

"Който не работи, не трябва да яде" ще бъде представена в днес

Оперетен спектакъл "Който не работи, не трябва да яде" направиха млади таланти от Пето основно училище в Стара Загора. Музикалното произведение те издадоха и на компактдиск. Премиерата на постановката е днес, а промоцията на диска е насрочена за 1 юни. Тогава спектакълът ще бъде благотворителен, децата ще пеят и играят, за да съберат пари за лечението на малкия Теди от София и Марина от Хасково.

Либретото на детската оперета е по прочутата народна приказка, а музиката е на доайена на българските композитори Жул Леви. В спектакъла участват 30 ученици, като ролите на главните герои изпълняват осем певци. Всички изпълнители са избирани с конкурс сред 600 кандидати. Най-малкият артист е третокласникът Евгений Василев, който се превъплъщава в ролята на ранобудното петле. Коронната роля на мързеливата мома пък изпълнява шестокласничката Наталия Иблева. Повечето от участниците са се изявявали вече на сцена, но в друг натюрел, поясни Ирена Недкова, педагогически съветник в Пето основно училище. Децата са изиграли театралния спектакъл "Коледен сън" по Робърт Бърнс. Със спечелените пари успели да купят професионална музикална уредба, която ползват сега за новата постановка.

Повече от 3 месеца участниците в оперетата се трудиха над ролите си, започнахме репетиции през февруари и досега по 3-4 часа дневно работим, каза тяхната ръководителка Пенка Александрова, която е учителка по музика. Тя, заедно със сестра си, вокалната педагожка Лиляна Александрова, е моторът на детския спектакъл. За реализацията му обаче помогнали и други ентусиасти - учителят от СМУ "Христина Морфова" Петър Петров направил аранжимента, а записът бил направен в студиото на Апостол Гурков. За да види бял свят първият в Стара Загора ученически оперетен спектакъл, голяма е заслугата и на актьора Георги Райчев, който направил сценичната реализация на творбата. За костюмите пък им помогнали много от Кукления театър в града.

Цялата постановка сме направили почти без пари, благодарение на любовта и желанието на приятели да подпомогнат детската изява, сподели Пенка Александрова. Според нея малките артисти репетирали с голям ентусиазъм и това било доказателство, че музиката ги е завладяла.

Неда Жекова, "Бизнес поща" 2000 г.